Yazılarımı okuduktan sonra yorum yapmayacak olsan bile yazımın hemen altındaki "okundu" butonunu işaretle olur mu :)

9 Mart 2011 Çarşamba

Sanshyoku Dango Nasıl Yapılır? (Resimli Anlatım)

 DİKKAT: Eğer damak tadınız bu tarz az şekerli tatlıları kaldıramazsa boşuna yapmayın. (ben çok çok aşırı beğenmedim fakat, ablam ve kardeşim beğendiler). beğenmeme rağmen tekrar farklı yöntemle deniyeceğim :D (eminim gerçeğinin tadı daha güzeldir, bende güzel tadı olan bir tatlı yapmayı planlıyorum.) . ayrıca videoyu izlemeden sakın yapmayın!!!!
DİKKAT 2 :D : Aşağıdaki malzemelerden fazla çıktığı için yarı yarıya yapıcam bi dahakine. sizde yarı yarıya deneyebilirsiniz :)
öncelikle sanshyoku dango hakında kısa bir bilgi. sanshyoku dango bir tatlıdır. hamurdan yapılır ve sosla yenir farklı çeşitleride var ama bu benim eklediğim sosla yenen cinsinden. Japon tatlısıdır. tabi Kore versiyolarıda var ama isimleri farklı onlarda pirinç keki diye geçen yapılışı benzer tatlıları var(içleri dolgulu tabi). Kore versiyonunuda yapıcam tabii, bunun tadı pek hoş olmasa bile o farklı olcak inş :) ikinci denemem olan tatlı daha iyi idi onun resimlerini videodan sonra ekledim. işte asıl sanshyoku dango resmi....

(yukarıdaki tatlıyı ben yapmadım!)

(işte bu da yapılışını öğrendiğim video)

Dango İçin Malzemeler:
200g pirinç unu(sanırım onun pirinç unu dango yapmak için ama bunu Türkiye'de bulmak zor. bu sebeple normal pirinç unu kullandım ben.)
 200ml sıcak su
(ve bazen bu tatlıyı yaptıkları mitarashi sosla yerler. onun adıda mitarashi soslu dango oluyo :D )
Mitarashi Sosu:
100ml su
yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar soya sosu(tuzsuz değilse kullanmayın)
70g şeker
1,5 yemek kaşığı kadarda pirinç unu

Dango'yu herhangi bir sosla da yiyebilirsiniz(reçel, çikolata sosu v.s.) ama videodaki gibi ketçapla denemeyin :D

 Evett... Yapmaya başlayalım :)


öncelikle orta büyüklükte bir kap alın. için pirinç ununu ve suyu ekleyip yoğurun. fazla su veya fazla un koymayın ikiside yeterli miktarda. eğer damak tadıma uymayabilir derseniz biraz pudra şekeri ekleyebilirsiniz. ben eklememiştim ama zararı olcanı saymıyorum.


bir tencere alıp içine büyük bir çorba kasesini ters çevirip koyun. tencere kaynarken dangoları ıslatmayacak şekilde su ekleyin. ters çevirilmiş kasenin üstüne bir tabak ve  onun üstüne peçete yerleştirin. üstüne dangoları parça parça yerleştirin ve peçeteyle kapatın. tencereyi kapakla kapatıp suyunu kaynamaya bırakın. dangolar parlak ve yumuşak kıvama gelinceye kadar bekletin.
kaynamadan önceki hali..

bütün hamurlara aynı yöntemi uyguladıktan sonra hepsini birleştirip iyice yoğurun. ardından yılan haline getirip küçük parçalara ayırın. küçük parçaları elinizle yuvarlayıp kürdanlara batırın.

 dangolarınız hazır!!! soya sossuz mitarashi sosu ve vişne reçelle denedim :)


İLK DENEMEM NİYE KÖTÜ OLMUŞTU??
yanlış anlamayında aldığım sitede hiç iyi anlatamamıştı. videosuzda olunca pek bişi anlamadım. bende başında hamuru katı diye su ekledim. sıvı olunca biraz un ekleyim dedim pirinç unu kalmamış.. bende gittim MISIR UNU ekledim :/ ayy.. rezillik. tadı oyun hamurunun tadı gibi olmuştu. mitarashi sosuda eritilmiş şeker sandık ablamla. şekeri eritmeye kalktık... sonucunu anlamışsınızdır zaten yarısı yanmış karamel sosu.. bunu bide halamıza tadı güzel(!) diyerek yedirdik :D tabi dalga geçmek manasında yaptık bunu o kadar yaptığımız boşa gitmişti. üçüncü denememde bu tarifi biraz değiştirip hamuruna pudra şekeri ekliceğim ve malzemeleri nerdeyse yarı yarıya kullanacağım. buraya eklediğim resimler ikinci denememin. daha başarılı geçti. o video yu yapan abiye çok çok teşekkürler :D


Japonlara bayılıyorum yaaa... o kadar uçuklarki. adamlar gitmiş sevdikleri tatlı hakkında çizgi film de yapmışlar, şarkı yapmışlar :D nerde Türk çizgifilmcilerinde o yaratıcılık..  zaten Japonya'nında çizgi filmleri meşhur :) biliyorlar işlerini. işte Dango Daikozaku(Büyük Dango Ailesi) nin şarkısı ve videosu.

 
(bu ninnin tamamı değil. asıl olanı 4 dakika)
güzel bir ninni adayı :D kardeşim Kerem'i bu ninniyle uyuttum mesela.. :)


SIRADA NE VAR?

***Ameba Pico'nun 1. yıl dönümü***

ÇOK YAKINDA... ^_-

11 yorum:

  1. bizde bu video ile dango yapmayı denedik ama normal pirinç unu kullandığımız için yiyemedik boşa gitti tatlı pirinç unu diye bişey duydum acaba ondan bu migroslarda falan bulabilir miyim ya da sen nasıl yaptın tam olarak o hamurun tatlı olması için

    YanıtlaSil
  2. bende normal pirinç unuyla yaptım.. japonlar özel bir pirinç unu kullanıyor ama internetteki tariflerde direk pirinç unu yazıyor.. tatlı pirinç ununu tahmin ettim belki öyle birşeydir diye ama var mı bilemiyorum.. pirinç unu ve pudara şekeri(toz şekerin erimesi zor olur) kullanabilirsin zaten burada asıl amaç buharın hamurun içine kadar işlemesi önemli olan o. ben her yapığımda hamurun içi biraz çiğdi :( ve her seferinde ablam yedi :D hamuru tamamen nasıl öyle buharda pişirebilirim hala emin değilimm :/

    YanıtlaSil
  3. bırdahaki seferinde dangoları haşla sanırım haşlamadan direkt hamur yemişsiniz ve hamuru yoğururken de içerisine birmiktar pudra şekeri ata bilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onu biraz geç anladık zaten :D Ablam yüzünden oldu o şekersiz hamur olayı, tarife bağlı kalalım diye tutturdu durdu :D Tavsiyeleriniz için teşekkürler ^^

      Sil
  4. pirinç unu çocuklara mama yapmak için kullanılan pirinç unu mu yoksa daha başka türlü mü olucak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım onlar bu tatlı için özel bir pirinç unu kullanıyorlar. Sonuçta pirinci bizden çok kullandıkları için çeşit çeşit unuda vardır herhalde :) Ben bilindik pirinç unu kullandım yani bebek mamasında da kullanılanı :)
      Ayrıca benim verdiğim tarifte küçük bir hata var, siz direk haşlayın yaptığınız topları :)

      Sil
  5. Yazı güzeldi, Dango hakkında yeni deneyimlerini de paylaşman dileğiyle.

    YanıtlaSil
  6. clannad isimli animenin bitiş şarkısıdır o. yani sadece özel olarak tatlı için yapılmış değil, anime için yapılmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyledir tabi ama yani sonuçta klibinde dangolar var ve şarkısında dango kelimesi geçiyor ^^ Aniemsini bilmeden bulduğumdan dolayı direk şarkıyı paylaştım.

      Sil
  7. Ben arkadaşlarımla yapmıştım normal pirinç unu kullandık evet marketlerde satılandan ve içine herhangi bir tatlandırıcı da katmadık. Ama bittiğinde muhteşem olmuştu tuzlu falan da değildi şekerliydi ama arkadaşım mitarashi sosunu hazırlarken biraz fazla şeker ekledi ondan da olmuş olabilir ama kesinlikle yapın yarın yine yapıcam ve bu 5. yapışım olucak sanırsam :D

    YanıtlaSil

Merhaba okur :) Yorumun için teşekkürler ^.^
NOT: Lütfen yorumunuza blog adresinizi ayrıca yazmayınız. Zaten isminize tıklayarak bloğunuza ulaşabilir herkes. Blog adresi(url) yazan yorumlar yayımlanmayacaktır.
Sataşmak amacıyla yazılan ve bunu yapmış olmasının üstüne birde anonim olan yorumlar,
Spam yorumlar yayımlanmayacaktır.
Anonim yorumlar rahatsız etme amacı gütmediği sürece yayınlanır ^^