Yazılarımı okuduktan sonra yorum yapmayacak olsan bile yazımın hemen altındaki "okundu" butonunu işaretle olur mu :)

25 Şubat 2014 Salı

Zorunlu Okunacak Kitap Listesi #2 - Yaban Kitap Özeti

Eveet nihayet 2. kitabımızdayız :) Çoktan 3. kitaba başladım ayrıca, onun yazısı da yakında gelir :) 
Maalesef kitabımız ilk görüşte bende acayip gıcıklık hissi uyandırdı ve amcamızın bütün kitapları da aynı kapağa sahip ne yazıkki :(  Fakat bu kötü kapağın arkasındaki romanı oldukça beğendim ve söylemeden edemiyeceğim Yakup amcamız beğendiğim bir Türk yazar oldu :) Diğer kitaplarını şimdi okuyacağımı sanmıyorum çünkü bulunduğu dönemden kaynaklı(Cumhuriyet dönemi) yazdığı kitapların büyük bir kısmında benzer temalar işlenmiş. Kitapta beğenmediğim bir yön daha var; Kemalistliği çok övmüş. Bence bir insana kayıtsız şartsız bağlanmak hatalı bir davranış, her insan hata yapar sonuçta ve Atatürk'ün de hataları olmuş. Ne yere göğe sığdıramamalı ne de yerin dibine sokulmamalı. Maalesef insanlar pek tutturamıyor bunun ayarını...

Kitap özetimize geçelim artık :)


-----UYARI! Kitabı okumak isteyenler buradan sonrayı okumasın!-----  
Kitabımızın ana karakteri Celal Paşa'nın oğlu Subay Ahmet Celal. Kitaptaki yazanlar Ahmet Subay'ın günlüğüdür. Karakterimizin İstanbuldaki burjuva sınıfında bulunmakla beraber bu durumdan yorulmuştur. Çevresinde yapmacık pekçok insan bulunması bu yorgunluğunun en temel sebebidir. Köye Türkiye'nin asıl sahibi olan anadolunun parçası insanlarla içiçe yaşamak için gitmiştir ayrıca yardımcısı Mehmet Ali çağırmıştır onu kendi köyüne. 
Köye gittiğinde gurur duymaya başladığı ama İstanbul'da utancı olan savaşta kaybettiği sağ kolunun aslında hiç dikkat çekmediğini farkeder. Çünkü köyde hastalık, kolsuz olmak, ağma olmak v.s. gayet olağan şeylerdir. Çok uzatmadan söyleyeyim köyde umduğunu bulamamıştır; insanların cahil olması, ürkek olması, karnını doyurmak dışında başka derdinin olmaması onu hüsrana uğramıştır ama yine suçu burjuva sınıfında bulmuştur. Halkı kendilerinden o denli soyutlamarının halkı bu hale düşürdüğünü söylemektedir karakterimiz.
Olaylar kısaca şöyle gelişiyor kitapta: Karakterimiz köyde bunalıma girmenin eşiğindeyken aşık oluyor: komşu köyde yaşayan yetim Emine'ye. Hatta bu aşkından dolayı Mehmet Ali'nin ailesinin yanından ayrılıyor çünkü Emine'yi Mehmet Ali'nin kardeşi İsmail de sevmektedir. Ahmet Subay, İsmail'in yaşının küçük olmasını fırsat bilip hemen Emine ile evlenmek ister ama Emine kabul etmez: Ahmet Subay'ın "Yaban" olduğunu söyler ayrıca İsmal ile evlenmeyi düşünmektedir. Ahmet Subay yine bunalımın eşiğinde dolaşmaya başlar. Tabi o sırada Sakarya Savaşı sürmektedir. Savaştan bi haber köy halkı düşmanın palavralarına inanmakla beraber Türk askerine de düşman kesilmiştir. Ta ki düşman askerleri köye gelene kadar; köyü talan ederler, yağmalarlar, yakıp yıkarlar ve en son halkın namusuna el uzatırlar. O sıra da Emine kendisini kurtarabilecek tek kişinin Ahmet Subay olduğunu anlar ve gizlice onunla kaçmaya kalkışır fakat onlar kaçarken çıkan kargaşa sonucu düşman askerleri köy halkını ateşe tutar. O sıra da Emine ve Ahmet Subay da yaralanır. Emine'nin artık kurtulmasının imkanı olmadığını anlayan Ahmet Subay günlüğünü Emine'ye bırakır ve uzaklara gider. Ahmet Subay'ın günlüğünü ise çok sonra köye gelen Tetkiki Mezalim Heyeti bulur.
Diğer karekterleri tanıtacak olursak:
-Mehmet Ali: Ahmey Subay'ın yardımcısı. Ahmet Subay ile cephede beraber savaşmışlar.
-İsmail: Mehmet Ali'nin kardeşi. Yaşı küçük olmasına rağmen oldukça yaşlı görünmektedir. Köyün zor şartlarından kaynaklı olarak insanlığı pek gelişmemiş bir genç.
-Zeynep Kadın: Mehmet Ali'nin annesi. Hayatının amacı ailesinin karnını doyurmak olan sert mizaçlı Anadolu kadını.
-Emine: Ahmet Subay'ın aşık olduğu komşu köyden bir kız.
-Bekir Çavuş: Köylünün arasında cahillikten kurtulmaya belki de en yakın olan insan. Daha önce cephede çavuşluk yapmış.
-Süleyman: Hayırsız karısını seven, sıtmalı gariban bir adam.
-Cennet: Süleyman'ın hayırsız karısı.
-Memiş: Süleyman'ın konuşmayan dostu.
-Salih Ağa: Fırsat buldu mu herkesin  parasını yürütmeye çalışan iğretisi karakter.
-Şeyh Yusuf: Köyü uydurmalarla kandırıp dolandıran, azığı bitince köye gelen ve taşıyamayacağı kadar çok hediyeyi yüklenip gidecek kadar arsız bir Şeyh.
-Emeti Kadın: Ahmet Subay taşındıktan sonra onun bakımını üstlenen tatlı teyze.
-Hasan: Emeti Kadın'ın torunu, küçük yaşında çobanlık yapıyor.(Sanırım kitaptaki en sevdiğim karakter.)
Kitaptan altı çizili sözler:
Biraz uzun bir özet oldu ama zaten bu özeti daha çok kendim için çıkarıyorum, bu serinin ilk yazısında da dediğim gibi okulda verilen listedeki kitaplardan sene sonu sınav yapılacak. Hem okuduklarımı unutmamak hem de unutursam dönüp buradan okuyabilmek için yazıyorum. Ayrıca ödevi olan ya da ilgilisi de okusun diye bura da yayınlıyorum :)


Öyle işte... :)

3 yorum:

  1. Merhaba sevgili bayan . Nerelerdesin ya huu? Açtın yine arayı neyse öğrenci öğrenci halinden anlarak diyerekten seni mimlediğimi ilan ediyorum :D evet kısa ve zevkli iki mim daha önce mimlenmiş olabilirsin ben de mimledim ki kolay gelsin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba sanada bayan :D Okulla uğraşıcağım diye bloğu ihmal ettim yav :(
      Çok mutlu oldum hemen cevaplayayım :) Tişkürler >.<

      Sil

Merhaba okur :) Yorumun için teşekkürler ^.^
NOT: Lütfen yorumunuza blog adresinizi ayrıca yazmayınız. Zaten isminize tıklayarak bloğunuza ulaşabilir herkes. Blog adresi(url) yazan yorumlar yayımlanmayacaktır.
Sataşmak amacıyla yazılan ve bunu yapmış olmasının üstüne birde anonim olan yorumlar,
Spam yorumlar yayımlanmayacaktır.
Anonim yorumlar rahatsız etme amacı gütmediği sürece yayınlanır ^^