Yazılarımı okuduktan sonra yorum yapmayacak olsan bile yazımın hemen altındaki "okundu" butonunu işaretle olur mu :)

19 Şubat 2015 Perşembe

Hayatınızın İplerini Elinizde Tutun!!! :) -Motivasyon-

(Yazıyı önce yayınlamıştım ama başka bir yazıya öncelik vermem gerektiğini hissettim ve bu yazıyı programla birkaç gün öteye aldım. Garipliği farkeden vardır belki diye açıklama yapma ihtiyacı hissettim ^^ )



İki gün önce okula bilindik üniversitelerden birinden konuşmacı bir hoca ve yanında(neden geldikleri hakkında en küçük bir fikrim olmayan) birkaç kişi geldi. Önce konuşmanın amacı sadece üniversitelerini tanıtmak sandığım için sınıfa test çözmeye inmek istemiştim ancak, sonra motivasyon amaçlı olduğunu öğrenince ilgimi çekti çünkü şu aralar en çok ihtiyacım olan şey motivasyon.
Konuşmacı olan hocanın anlatığı herşeyi mantıklı bulmadım açıkçası. Mesela hayata sınır çizmememizden bahsederken söz hakkı verdiği kişiler hakkında sınır çizen yorumlar yaptı, kişiyi tam tanımadan tahmini karakter yazmaya başladı. Bu da ister istemez herkesin hocaya falcı muamelesi yapmasına neden oldu, hani falcının dediği tutacak mı tutmayacak mı diye beklentiye gireriz ya öyle bir şey :D Neyse bu yazımın amacı o hocayı kötülemek falan değil çünkü insan bir süre yaşadıysa iyi ya da kötü bir şekilde deneyim elde eder, yani en azından ben böyle inanıyorum. Adam kaç yaşına gelmiş ve boş bir insan da değildi ama yine de yanlış olduğunu düşündüğüm fikirleri vardı. Asıl isteğim: Sizinle, bu seminerdeki yararlı bulduğum bazı notları paylaşmak.

"BİR BEN VARDIR BENDE BENDEN İÇERU -Yunus Emre"
Sözüyle içimizdeki potansiyeli farketmemizi söyledi.

İnsan beyninin mükemmelliğinden söz etti ve eğer beynimizi kullanırsak yapamayacağımızın olmadığını söyledi.


Hayatımızın iplerini kendimizin tutmamızın gerektiğini ve artık kendi sorumluluğumuzu almamızın gerektiğinden bahsetti. 

Kendimize vizyon belirlememizden bahsetti: Bu olayın kısa, orta ve uzun çaplı vizyonlar olarak üçe ayırmamızı söyledi.
Kısa çaplı vizyon(önümüzdeki 2-3 ay)
Orta çaplı vizyon(önümüzdeki 1-5 yıl)
Uzun çaplı vizyon(önümüzdeki 5-20 yıl)
Not: Hoca, hayatta fazla sınır koymamamızı söylerken vizyon konusuna geldiğinde çelişkiye düştü. Bana kalırsa vizyon belirlerken her üçünde de belli bazı başlıklar olmalı ama her şeyi en ince ayrıntıyla çizmeye çalışmamalıyız çünkü yarın ne olacak kimse bilemez. Hayat bize neler getirebilecek, yarın ne isteyeceğiz? Bütün bunları sadece belki sezebiliriz ama kısa çaplı vizyon için geçerli sezebilmek de. Eğer şartları istediğimiz sonuca ulaşabileceğimiz şekilde ayarlayamazsak ve ulaşamazsak hedefe, hayal kırıklığı ve pek çoğu ardından gelebilir. Bu yüzden hiç olmazsa bir "B Planı" gerekir. Mesela hoca bu "B Planı" işine de bek sıcak bakmıyordu ve bunu desteklemek için de "Alternatif üretirsen enerjiyi başka yerlere bölersin ve beynin tam odaklanamaz" dedi. Bende bu savunmaya "Iııı, bakış açıları farklı olabilir tabii ki" diyebilirim ancak.

Hocalara, eğitim koçlarına gidip "Bana çalışma programı hazırla" demenin saçma olduğundan bahsetti. Savunması da "Bana kendi evinin adresini sorarsan, ben sana kendi evimin adresini söylerim." oldu. 
Not: Belki de seminer boyu kesinlikle haklı diye düşündüğüm en belirgin konu buydu çünkü ben bunu bizzat deneyimledim: Hem tavsiye veren hem de alan taraf olarak. Tavsiye alan taraf olarak yaşadığım: Yaklaşık 8 hocadan farklı çalışma yöntemleri öğrenip hiçbirini de tam olarak uygulayamadığım için elim ayağım birbirine dolaşmış olarak ortada kalmıştım(2014 yılından bizzat bu eziyeti yaşadım). Tavsiye veren taraf olarak da tavsiyelerimin işe yaramadığı zamanlar huzursuz oluyorum. Bu sebeple pek fazla tavsiye vermeye yanaşmam. Ha eğer karşıdaki tavsiye isterse deneyimlerimi anlatırım ama sonuna "sen yine de kendini daha iyi bilirsin, kendince oluşturursun çalışma şeklini" diye de eklerim.
Bu durumlar hakkında benim hocalarımdan birinin bir sözü var "Çözüme ihtiyacı olan bir insana hangi çözümle gelirsen gel, o insana mantıklı gelir. Aynı hastalığı olan insanlara her bitkinin şifa olduğunu düşünmesi gibi.".

Vel hasıl-ı kelam:
- Eğer çalışma programı danışma ihtiyacı duyuyorsanız sizi en iyi tanıdığını düşündüğünüz ve deneyimlerine güvendiğiniz bir ya da en fazla iki hocanıza danışın.
- Hayatınıza(eğer iyi anlamda hırs sağlamıyorsa) fazla belirgin hedefler koymayın.
- İnsanların sizin hakkınızda söylediği iyi sözlere fazla umut bağlamayın(sürekli beklentiye girmenize neden olur), kötü sözlere de fazla takılmayın(onlar öyle dedi diye öyle olmak zorunda değilsiniz).(konuyla çok alakalı olmadı bu not ama neyse işte :D )

Sınav öğrencileri, Allah zihin açıklığı versin hepimizee!! (AMİİİN!!!)

Öyle İşte...

6 yorum:

  1. Benim için hep şöyle olmuştur, tavsiye isterim ama yine kendi bildiğimi okurum. Tavsiye veririm ama uygulanmadığında hoşlanmam :D Tavsiye istiyorsam aslında kendi düşüncemi onaylamalarını bekliyorumdur. Yanıma bir destekçi istiyorumdur beni doğrulayacak. Yoksa birisi dedi diye bir şeyi denemem pek. İyi bir şey değil biliyorum. Genelde kendi bildiğimi okusam da sonuçta bir karışım elde etmiş olabiliyorum bazen.
    Bir yerde katılıyorum ben de hocaya, B planı olmadan her ne kadar hayal kırıklığı ve sonunda kendine olan inancı yitirme olabilse de, bence de B planı bir kaçış gibi olacaktır. Zorlandığımızda kendimizi atıveririz oraya, üstelik onun dediği gibi bizi böler, asıl hedefe odaklanmamızı zorlaştırır.. Ahhh ben hiç hırslı değilimdir, motive olamam çoğunlukla. Motive ettiğimi sanırım kendimi ama istediğimin tam tersini yaparım sonunda.
    İflah olmaz bir bezginim ben :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman herkesten tavsiye istemeyi de sevmiyorsundur herhalde :D
      Hmm, o yönden de haklısın ama hayat o denli yıpranmaya değmezmiş gibi geliyor bana. Hem bazen A planına ulaşmak için önce B planını uygulamak işi kolaylaştırabilir bile :)
      Öyle deme yaa, herkesin hırs ettiği en az bir şeyi vardır :))

      Sil
  2. senin instagramın çok şeker yaaaa :)

    YanıtlaSil
  3. mimledim seniiiii zamanın olursaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tee hangi yazıma yazmışsın yorumu :D Baktım hemen :)

      Sil

Merhaba okur :) Yorumun için teşekkürler ^.^
NOT: Lütfen yorumunuza blog adresinizi ayrıca yazmayınız. Zaten isminize tıklayarak bloğunuza ulaşabilir herkes. Blog adresi(url) yazan yorumlar yayımlanmayacaktır.
Sataşmak amacıyla yazılan ve bunu yapmış olmasının üstüne birde anonim olan yorumlar,
Spam yorumlar yayımlanmayacaktır.
Anonim yorumlar rahatsız etme amacı gütmediği sürece yayınlanır ^^