Yazılarımı okuduktan sonra yorum yapmayacak olsan bile yazımın hemen altındaki "okundu" butonunu işaretle olur mu :)

30 Haziran 2015 Salı

Zen Mutfakta ^.^ #4 -Çilekli Yaş Pasta(Ayrıntılı, bol püf noktalı tarif)-

Merhabalar!!! Uzun süredir tarif paylaşmıyordum. Bugün küçük kardeşimin siparişi üzerine çilekli yaş pasta yaptım. Aslında gereğinde biraz fazla zaman aldı çünkü hem bayadır pasta yapmıyorum(pratiğim azalmış) hem de oruç nedeniyle ağır çekim hareket ediyordum resmen. Yaklaşık 3,5 saat harcadım bu pasta için -.-" Her neyse sonuçta şuan bir mutfak yazısındayız, o zaman hadi müziği başlatıp tarife geçelim :))
(Şarkının aslı Blues Brothers'ın ama ben Chicken Run(Tavuklar Firarda) animasyonundaki versiyonunu dinlemeyi daha çok seviyorum. Bu arada harika bir animasyondur, tavsiye ederim ^^)
 
Pastanın Keki için Malzemeler:
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tepeleme un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilin(küçük paketlerden)

Pastanın Ara Kreması için Malzemeler:(Kremanın asıl tarifi için tık tık )
3 su bardağı süt
2,5 yemek kaşığı tepeleme un
1 yemek kaşığı tepeleme nişasta
4 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı vanilya
1 poşet krem şanti
Ayrıca benim eklediğim 8 tane orta bot çilek(isteğe bağlı arttırabilirsiniz)

Pastanın Üstü için Malzemeler:
1 poşet pasta kreması(bu isimde hazır satılan kremalardan, krem şanti gibi toz satılıyor)
1 poşet krem şanti
9 tane orta bot çilek
3 tablet sütlü çikolata
2 tablet bitter çikolata

Diğer gerekli eşyalar:
26-25 cm lik kelepçeli kalıp
yağlı kağıt
Kekin yapılışı:
Yumurtalar(oda sıcaklığında olacaklar) ve şeker kuru bir kapta iyice köpürene kadar çırpın. Ardından diğer malzemeleri de üstüne ekleyip homojen oluncaya kadar çırpın. Kelepçeli kalıbınızın tabanını takmadan önce kare şeklinde yağlı kağıdınızı tabanın üstüne örtün ve kelepçesini takın. Ardından fazla kalan kenarlarını kesin. Sonra kek karışımınızı dökün(Kalıbınızın kenarlarını önceden biraz yağlarsanız kekinizin çıkması daha kolay olacaktır). Kek karışımınızın üzerinde kabarcıklar göreceksiniz. Bu kabarcıklar geçinceye kadar kalıbınızı sert bir zemine vurun. Ardından 175 derecelik önceden ısıtılmış alt-üst fansız fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirin. Kekinizin üstü pembeleşince bir bıçağı ortasına batırın eğer bıçağınız temiz çıkarsa kekiniz pişmiş demektir, fırından çıkarabilirsiniz. Kek soğuduğunda bir bıçak yardımıyla kenarlarını hafif hafif kalıbınızdan ayırın ve sonra kelepçesini açın. Ardından kalıbın tabanını ve yavaşça yağlı kağıdı da çıkarın. Keki ortadan ikiye ayırmak için misina ya da naylon ip çok işinize yarar ama eğer onlar elinizde yoksa yine bıçak yardımcı olacak size :D Bıçakla önce keke orta çizgisi yapın her yanından ve yavaş yavaş kesmeye başlayın. Eğer ilk denemenizse biraz yamuk kesme ihtimaliniz var, benim 3. denememdi herhalde bıçakla ortadan iki ayırmak ve fena değildi kesimim yaa :)


Ara Kreamasının yapılışı:(Tarifi aldığım siteden kopyala yapıştır yaptım.)
Süt, un ve nişastayı karıştırarak pişirin. Şeker ve vanilyayı ekleyip şeker eriyene kadar karıştırın ve soğumaya bırakın. Soğuyan kremaya bir poşet krem şanti döküp 2-3 dakikan çırpın(krem şantiye ayrıca süt eklenmeyecek). Çileklerinizi küp küp doğrayın ve karışımınıza ekleyip ekleyip kaşıkla karıştırın(fazla karıştırmaya gerek yok.)










Üst Kremasının ve kekin süslemesinin yapılışı:
Ayrı kaplarda pasta kremasını ve krem şantiyi hazırlayın(iyice çırpın ki biraz katılaşsınlar.) Sonrada ikisine birbirine karıştırın ve biraz buz dolabında soğutun. Çok donmasınlar çünkü kekin üstüne süreceğinizde zor yayarsınız bu da kekin arasındaki kremanın taşmasına neden olur.

Kare şeklinde yağlı kağıt kesin çok büyük olmasın(santim olarak ölçmek hiç aklıma gelmedi :( ) Sonra külah şeklinde rulo yapın bunu. Çikolatalarınızı küçük parçalara ayırıp bu külaha doldurun ardından tepesini burun(kapatın yani bir şekilde) Mikro dalga fırınınızda bir süre eritin, dikkatli olun mikrodalgada çok uzun süre durursa çikolata yanar. Ardından biraz büyükçe bir yağlı kağıt daha kesin. Sonra içinde erimiş çikolata olan külahınızın ucunu kesin ve dilediğiniz şekilleri çizin yağlı kağıdınıza. Ardında iyice donana kadar buzlukta bekletin.

Ortadan ikiye ayırdığınız pastanızın ortasına iç kremasını yayın. Kenarlarında biraz boşluk kalsın ki taşmasın krema hemen. Üst kısmını kapatın pastanızın ve üst kremasını kenarlara ve üstüne yayın. Bir bıçak yardımıyla kaç dilime ayıracaksanız onu çizgilerle belirleyin. Üst kreması biraz artacak. Eğer sizinde benim gibi sıkma torbanız yoksa bir buzdolabı poşetinin kenarına denk gelecek şekilde kremanızı doldurun, ucuna küçük bir kesik atın ve işte size sıkma torbası! :D Süslemede kullanacağınız çilekler rahatça yerlerinde dursun diye onlara kremadan tahtlar yapın :D Ardından yeşil kısımlarını kestiğiniz çilekleri tahtlarına oturtun. Çikolatalı süslerinizi buzluktan çıkarıp dilediğinizce süsleyin.(Benim pastamdaki çikolatalı süsler küçük kardeşimin zevkine göredir :) )

**Pastanın ortasına yaptığım gibi çilekli hoş bir görüntü yapmak istiyorsanız: bıçağınızla çileğinizi dik tutarak dilimlermiş gibi kesin ama dibine gelmeden bırakın ki o kısım dilimleri bir arada tutsun. Ardından dilimleri yelpaze gibi açın. Bu kadar basit. Çok havalı durmuyor mu ama :D (Soldaki resim alıntı)




Pastanızı buz dolabında 1-2 saat dinlendirin vee Afiyet Olsuuun ^^

Öyle İşte :)

8 yorum:

  1. Çok sevimli olmuş :) şarkı on numara :D ayy kargoya versen acaba gelene kadar bozulur mu ? :D

    YanıtlaSil
  2. oleeey. çilekli pasta. frambuazla birlikte en sevdiğim. yaparım. tarif fotolar filan çok hoş ve ayrıntılı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapınca paylaş bloğunda :))
      Ayrıntı bizim işimiz :D
      Teşekkürler ^^

      Sil

Merhaba okur :) Yorumun için teşekkürler ^.^
NOT: Lütfen yorumunuza blog adresinizi ayrıca yazmayınız. Zaten isminize tıklayarak bloğunuza ulaşabilir herkes. Blog adresi(url) yazan yorumlar yayımlanmayacaktır.
Sataşmak amacıyla yazılan ve bunu yapmış olmasının üstüne birde anonim olan yorumlar,
Spam yorumlar yayımlanmayacaktır.
Anonim yorumlar rahatsız etme amacı gütmediği sürece yayınlanır ^^