Yazılarımı okuduktan sonra yorum yapmayacak olsan bile yazımın hemen altındaki "okundu" butonunu işaretle olur mu :)

7 Ocak 2014 Salı

Zorunlu Okunacak Kitap Listesi #1 - Fareler ve İnsanlar Kitap Özeti

Okulda bize bir kitap listesi verildi. Bu listedeki kitaplar zorunlu okunacak demediler ama, sene sonunda bu kitaplardan sınav yapacaklarını ve ayrıca tüm hocaların okuduğumuz kitap listesini not olarak değerlendireceğini söylediler. E sonuç olarak zorunlu oldu liste :) Liste fena değil aslında. Okuyoruz işte :) Kitap özeti serisi yazma nedenim ise, kafamda daha kalıcı olması. Madem özet çıkarıcam dedim bari bloğa da yazıyım :) Ha ayrıca sanırım bu listeyi MEB oluşturmuş. 
Bloğumda kitaplar için ayrı bir sekme oluşturdum :)
Bu yeni yazı serim kısıtlı olucak tabi, listede kaç kitap varsa o kadar sayıda yazı olucak. Sonra talep olursa okuduğum kitaplar hakkında yorum yapıp özet çıkarabilirim tabi.
Bide son olarak bu dizide kitap hakkında önce kısa bir yorum sonra da özet yazacağım. Özet kısmında kitabı anlatacağımdan dolayı kitabı okumak isteyen kişilerin okumamasını tavsiye ederim :)

 Duygu tasvirlerinden tutun, çevre tasvirlerine anlatımı harika bir kitap. Dili gayet anlaşılır ve kitap da oldukça ince: 126 sayfa. Kitabın sevmediğim tek yanı şu; çok fazla genelev ve içkiden bahsediyor. Özellikle genelev konusunu oldukça mantıklı birşeymiş gibi göstermeye çalışıyor(çok mantıklı birşeydir emin(!)).  Okuyup okumamak arasında ikilem yaşarsanız okuyun derim: melankolik bir havada değilseniz tabi çünkü kitabın sonu mutlu bitmiyor maalesef :(



-----UYARI! Kitabı okumak isteyenler buradan sonrayı okumasın!-----

Lennie ve George, beraber çiftlik çiftlik dolaşıp yük taşıyarak para kazanan ana karakterlerimizdir. George zeki ve sinirli, Lennie ise aynı bir çocuk gibi saf ama oldukça kuvvetlidir ayrıca güzel bulduğu herşeyi okşamayı sevmektedir(fareler, tavşanlar, köpekler, kumaşlar, saçlar..). Lennie çok saf olduğu için başını sürekli belaya sokmaktadır. Lennie, her başını belaya soktuğunda da George la beraber bulundukları çiftliği terk etmek zorunda kalmaktadırlar. Kitabımızdaki olayın geçtiği çiftlikteki karakterler ise: Slim(arabacıların başı, çiftliğin sözü değer gören kişisi), Yaşlı Candy(Çiftlikte yaşadığı kazadan dolayı bir eli yok ve bu yüzden çiftlikte ona iş vermek zorunda kalmışlar, George ve Lennie'nin çiftlik hayalini öğrenince onlarla ortak olacaktı), Carlson(George ve Lennie ile aynı işi yapıyor, bence vizcdan diye birşeye sahip değil ayrıca Luger tabancası var :/ ), Crooks(kambur, zenci olduğu için dışlanıyor, seyis), Whit(kitabın niteliksiz karakteri, işi Carlson ile aynı), Curley(çiftlik sahibinin oğlu, bulunduğu bölgede hafifsiklet boksör olarak nam yapmış, sinir hastasının teki) Curley'nin karısı(çiftlikteki adamlarla uğraşan bela bir kadın). 
George ve Lennie bu çiftliğe geldikten sonra Yaşlı Candy'i hayallerindeki çiftliğe ortak ederler. Lennie'nin sevip okşayabileceği yavru bir köpeği bile olur hatta. Sonra olaylar kızışmaya başlar. Curley, zaten ilk andan itibaren Lennie ile uğraşmaktadır. Bir süre sonra Curley, Lennie'ye sataşır ve Lennie onun elini kırar ve bunu sadece Curley'nin elini sıkarak yapar. Bu olaylardan sonra Curley'nin karısı Lennie'nin yaptığından memnundur çünkü kadın, kendi hayatından kurtulmak için Curley ile evlenmiştir ve Curley'den nefret etmektedir. Curley'nin karısı Lennie ile çiftlikte konuşmaya gider, kadının saçlarını çok yumuşak bulan Lennie onun saçlarını tutup bırakmaz. Kadında çığlık atar. Lennie o sırada kadının ağzını ve burnunuda kapatır. Kadın kurtulmaya çalıştıkça kadını sarsar ve istemeden boynunu kırar(o kadar güçlü yani). Panik yapan Lennie kaçtığında saklanması için George'un söylediği yere gider ve George'u bekler. Ama çiftliktekiler öldürmek için Lennie'yi aramaya çıkarlar ve George'da kendisinden şüphelenmemeleri için onlarla beraber gider(Yanına da Carlson'ın Luger tabancasını almıştır.). Herkes Lennie'yi ararken de, Lennie'yi o tabanca ile vurup öldürür(Carlson'ın, Yaşlı Candy'nin köpeğini öldürdüğü teknikle.). 
Sonuç olarak hemen hemen herkes için son kötüdür: George'un hayalleri suya düşmüştür ve arkadaşını kendisi öldürmüştür(muhtemelen diğerleri onu acı çektirerek öldürmesin diye öldürdü ama her halükarda kaçabilirlerdi de.), Candy'nin o çiftlikten kurtulup kendi toprağına sahip olma haylleri suya düşmüştür, Curley'in karısı öldü zaten(hem Curley hem de karısı için kötü), Crooks yine yanlız. 
Kitabın bana hissetirdikleri:
Herkesin içerisinde saf, panikleyen, unutkan ve birazda aptal bir Lennie var bence.
Kendisini dışardan soyutlayan ama aslında soyutlamak istemeyen Crooks lar var hayatta bence.
İnsanlar, George gibi sinirlendiklerinde istemedikleri şeyler söyleyebiliyorlar ya da çaresiz hissettiklerinde yanlış şeyler yapabiliyorlar.
Hayatta Carlson gibi duygusuz ve lüzumsuz insanlar da var maalesef.

Kitaptaki konu çok uzun olmadığı için nasıl özet çıkaracağımı tam bilemedim, kusuruma bakmayın ^^


Öyle işte... :)

8 yorum:

  1. heeey yap tabii bu listeyi severek okurum ki.

    bu romanı okudum
    bak senin özetini de okudum.

    sanırım amerikada o yılları anlatıyor. 1930'lar sanırım. kendi ortamını anlattığı için genelev içki ondan girmiştir. gerçekçi bi roman işte. klasiklerden çok şey öğreniyoz diy mi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      Yaa, öylemiymiş.
      Gerçekçi roman olduğunu edebiyatçımız söylemişti. :)
      Klasikleri çok severim :)

      Sil
  2. ben de.
    bak lazım olursa keyifli klasiklerden sölerim sorarsın.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam sen yaz birkaç tane, ben listeme ekliyeyim. :)

      Sil
  3. tımım ama az düşüneyim de seçeyim.

    bi de, geçen hafta iki tane kitap listesi yaptım, ona da bak bi ara.

    bak sona da incelerisn ama bikaç tane sölüyim.

    jane austen
    thomas mann
    thomas hardy
    bu yazarlar örneğin.
    marcel proust.

    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki tamam, o listeye tekrar bakayım :)
      Teşekkür ederim :)

      Sil
  4. hep duyduğum ve bırturlu okumayaamadıgım bı rkıtap bloğuna bayıldım *-* takıp sınırım var nasıl yapıp eksıltırım bılmıyorum AMA senı ekleyevcegım sevgıler banada beklerım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okumalısınız :)
      Teşekkür ederim >.<
      Tamam, tekrar teşekkür ederim :)
      Bloğununuzu takibe aldım :)

      Sil

Merhaba okur :) Yorumun için teşekkürler ^.^
NOT: Lütfen yorumunuza blog adresinizi ayrıca yazmayınız. Zaten isminize tıklayarak bloğunuza ulaşabilir herkes. Blog adresi(url) yazan yorumlar yayımlanmayacaktır.
Sataşmak amacıyla yazılan ve bunu yapmış olmasının üstüne birde anonim olan yorumlar,
Spam yorumlar yayımlanmayacaktır.
Anonim yorumlar rahatsız etme amacı gütmediği sürece yayınlanır ^^